Ce Este Terapia BOWEN?

Descoperită şi dezvoltată de Tom Bowen de la jumătatea secolului trecut, terapia care avea să-i poarte numele a adus un suflu nou în lumea terapiilor complementare, alternative şi alopate. Iar conceptul, novativ pentru vremurile când a fost creată această tehnică, cum că organismul nostru are capacitatea de a se vindeca singur în momentul în care se realizează relaxarea totală a corpului, este redescoperit cu surprindere acum de către lumea medicală clasică.

Terapia constă în mişcări blânde adresate muşchilor, tendoanelor, nervilor, ligamentelor, articulaţiilor, şi fasciei. Cel puţin una, două sau chiar trei astfel de structuri este accesată în acelaşi timp, fapt ce produce ca efect în corp, pe fondul unei relaxări profunde, reechilibrarea la toate nivelurile a organismului. Vor beneficia astfel întreg sistemul muscular şi osos, sistemul nervos, cel circulator şi limfatic, fapt ce conduce la o însănătoşire mai rapidă precum şi la reducerea timpului în care se produce această însănătoşire.

Trecutul lui Tom BOWEN, este oarecum controversat. Bowtech-ul aşa cum e promovat de Ossy Rentsch spune despre Tom Bowen că a fost un om simplu, fără prea multă şcoală, nu a avut cunoştinţe medicale, cu atât mai puţin cunoştinţe legate de terapiile chinezeşti. Pe de altă parte, alţi discipoli de-ai lui Tom, în special Romney Smeeton spun despre acesta că a fost pasionat de diverse tehnici terapeutice, de osteopatie, acupunctură, tehnici de masaj, s-a educat în acest sens,  a făcut parte din grupuri unde a învăţat tehnicităţi care au premers ceea ce avea să devină terapia care îi poartă numele.

Controversat sau nu acest trecut al lui Tom Bowen, e o certitudine că procedurile acestei terapii accesează meridianele energetice, ba mai mult, mişcările realizate pe corp se suprapun peste punctele de acupunctură. Suprapunerea acestor două sisteme ar putea explica componenta energetică extrem de puternică a terapiei şi efectul său asupra organelor interne. Modul însă de accesare a acestor structuri subtile fac ca Terapia BOWEN să fie o terapie unică, de sine stătătoare, complexă, neinvazivă.

Relaxarea profundă pe care o produce, face ca Terapia BOWEN să fie polivalentă şi asta pentru că relaxarea corpului antrenează după sine şi o relaxare a structurilor psihice. Acest fapt face ca această terapie să fie foarte eficientă  în stress-ul de orice natură şi de ce nu, împreună cu un tratament de specialitate, poate fi de ajutor în tratamentul depresiei.

Fiind o terapie holistică, corpul reacţionează în totalitatea lui, chiar dacă spre exemplu se aplică proceduri pentru eliminarea blocajelor de pe genunchi. Acest lucru este posibil prin faptul că Terapia BOWEN permite reactivarea homeostaziei corpului, titulatura ştiinţifică a ceea ce plastic terapeuţii au denumit ca fiind „medicul interior”. Cât de profund se reactivează această homeostazie? Dacă parametrii funcţionali nu au deviat toţi din intervalul optim de funcţionare al corpului, există şanse ca prin reativarea homeostaziei – adică a capacităţii fiziologice a corpului de a-şi păstra parametrii funcţionali, fizico-chimici, endocrini, etc într-un  interval optim de funcţionare – corpul să reintre gradat într-un echilibru funcţional care să producă vindecare în cele din urmă.

Partea şi mai frumoasă a acestei terapii este că această recuperare a memoriei stării de bine pe care corpul nostru a avut-o cândva, nu depinde de vârsta pacientului care primeşte un astfel de tratament. Am avut surpriza ca oameni în vârstă să reacţioneze fantastic, trăind aproape o a doua tinereţe prin recuperarea vitalităţii, a optimismului, a liniştii interioare, diminuarea problemelor de sănătate.  De la bebeluşi, la copii, maturi, oameni la vârsta senectuţii, toţi fără excepţie reacţionează. Iar acest lucru e suficient pentru mine ca terapeut, să îmi continui practica la fel de încrezător ca în prima zi!

În încheierea acestui articol am să spun că, deşi minunată, această terapie, are şi limitele ei! Iar limitele sunt impuse nu de terapia în sine ci mai degrabă de limitele impuse de pacient! Foarte adesea oamenii vin aşteptând minuni de la această terapie. Românii au un proverb: ” la pomul lăudat să nu vi cu sacul”. Eu îmi permit să parafrazez acest proverb şi am să spun: ” la pomul lăudat să vii cu sacul dar să aduci şi multă răbdare!” şi asta pentru că, pentru fiecare va fi un moment în care starea de boală va bascula către starea de sănătate. Aşa ne spune profesorul nostru Andrew ZOPPOS iar practica mi-a dovedit că are dreptate! Şi îmi permit să glumesc pe această temă, când va fi acest moment de basculare, doar Andrew ZOPPOS ştie. Colegii mei ştiu la ce fac referire.

Dincolo însă de glumă procesul de vindecare este unul extrem de complex. Terapia BOWEN pune însă umărul impulsionând acest proces de vindecare. Iar cei care au avut răbdare şi au lăsat timp terapiei să-şi facă efectul aceia pot confirma că această impulsionare este una reală.

Citeşte şi: Cum se aplică Terapia BOWEN?

                  Cum funcţionează Terapia BOWEN?

                  Afecţiuni unde Terapia BOWEN ajută

24 de răspunsuri la Ce Este Terapia BOWEN?

  1. diana zice:

    Am incercat,dar nu ajuta la nimic,in afara de o usurare pe care o simti de fiecare data in portofel…

    • adisava123 zice:

      Cine spune ca este obligatoriu sa functioneze la toata lumea? Si eu am cel putin trei pacienti care nu au simtit nimic in urma acestor tratamente. Nu ai de unde sti daca pentru tine merge sau nu pana nu incerci. Dar am avut pacienti copii la care rezultatele s-au vazut abia dupa un an de sedinte. Rabdarea parintilor a fost cea care a facut diferenta!!! Poate parea mult ca durata? In conditiile in care unui copil nu i-a mai fost necesara operatia de lungire a tendoanelelor lui Achile, cred ca a meritat timpul si de ce nu banii cheltuiti! Profesorul nostru ne spunea ca intotdeauna exista o sedinta care va face diferenta in starea de bine a pacientului, doar ca nu stim niciodata cand vine aceasta sedinta! Si mai este un lucru esential pe care ar trebui sa-l recititi si sa-l intelegeti: terapiile nu vindeca!!! Ele pot doar sa ajute acest proces! Chiar daca nu va vine sa credeti, vindecarea este o optiune personala a dvs, in nici un caz a terapeutului…

      • Russu zice:

        „vindecarea este o optiune personala a dvs, in nici un caz a terapeutului” – asta da scuza. Adica banii sunt aruncati pe geam, din vina pacientului. Asa spun si ghicitoarele in… orice.
        Una peste alta este o mare vrajeala. Nici un institut din lume nu confirma aceasta terapie.
        Mai documentativa inainte sa aruncati bani pe promisiuni.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Bowen_technique

      • Adrian Sava zice:

        Prietene, aţi încercat vreodată să ajutaţi un pacient care nu mai vrea să trăiască? Dar pe un pacient care nu vrea să se vindece pentru că el îşi consideră boala ca o pedeapsă bine-meritată pentru răul pe care el consideră că l-a făcut de-a lungul vieţii? Dar pe un pacient care subconştient are beneficii de la boala pe care o are? Credeţi că e suficient să spuneţi că „da! vreau să mă vindec!” iar vindecarea să se producă? Fără ca pacientul să-şi schimbe atitudinea proprie faţă de propria viaţă, fără a-şi redefini întregul mental şi psiho-emoţional, credeţi că se produce vindecare? Aceste transformări interioare, introspecţii aparţin pacientului, sunt alegerea lui… Prin prisma aceasta, da!, vindecarea este alegerea pacientului!

      • Adrian Sava zice:

        Prietene, nimeni nu promite nimic. Nici macar medicina. Practica insa arata ca aceasta terapie chiar functioneaza, si asta, e poate un pic frustrant pentru trolli… asta e. Nu putem sa-i multumim pe toti.

    • Altruist zice:

      Sint multi ca el, de la preoti pina la parapsihologi. Datatori de speranta falsa si eventual placebo temporar.

      • Adrian Sava zice:

        Draga prieten Altruist…
        Ce ne facem cu tine? Ai adunat multa, multa frustrare in tine. Poate ne spui mai multe despre tine, poate asa intelegem de unde vine aciditatea ta indreptata impotriva tuturor. Nu de alta, dar ne place titulatura de Altruist… nuvrem sa o schimbam cu … nihilist… Si apoi… poate ca purtand un dialog… te pot ajuta in vreun fel…

      • Russu zice:

        Corect.

      • Russu zice:

        P.S. zic corect pentru Altruist, nu pentru pseudo dumnezeu.
        Ar trebui inchise spitalele. Avem terapia Bowen, un tamplar fara studii, care si-a gasit fraierii.

      • Adrian Sava zice:

        Pseudo-dumnezeii apartin cailor spirituale false. Nu definesc aici „fals”. Stimate Russu, terapia Bowen e o terapie nu o cale spirituala. Pentru unii functioneaza, cei mai multi, pentru altii nu! E vreo problema cu asta?Nu cred! Si nu cred ca ati crezut vreodata ca terapia Bowen e pogorarea adevarului absolut pe pamant? Pareti mai inteligent de atat.

  2. diana, si fratele meu a incercat-o si ajuta 100%. e sportiv si i s-a umflat genunchiul. dupa aceasta terapie si-a revenit complet si nu a mai avut de atunci probleme (din 2007). Inca fuge maratoane si semimaratoane si e printre cei destul de buni.

  3. Ofelia zice:

    Fetita mea s-a vindecat de enurizis dupa patru sedinte de Terapie Bowen.Mi se pare fantastic!

    • adisava123 zice:

      Bravo!!! Si mie dupa 10 ani de practica inca mi se pare fantastic tot ce experimentez si vad! Asta este motivatia dublata de satisfactia, de a continua pe aceasta cale! De aceea continui sa fac asta la fel ca in prima zi… Doar ca acum totul este dublat cu mult mai multa experienta!!!

      • Altruist zice:

        Da, nu ma impresioneaza ,,appeal to authority,,

        ,,An argument from authority, also called an appeal to authority, or the argumentum ad verecundiam[note 1], is a form of defeasible[4] argument in which a claimed authority’s support is used as evidence for an argument’s conclusion. It is well known as a fallacy, though it is used in a cogent form when all sides of a discussion agree on the reliability of the authority in the given context.,,

        https://en.m.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority

      • Adrian Sava zice:

        Prietene Altruist,
        Eu nu scriu ca sa te impresionez pe tine. Esti liber sa crezi in ce vrei, sa alegi sa te tratezi cum vrei. Asa cum si eu sunt liber sa cred in ceea ce practic, si de ce nu? sa cred in propriile mele valori. Aici macar cred ca suntem de acord amandoi!

    • Altruist zice:

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Enuresis
      Mai exact ce ti-a spus ,,terapeutul,, asta daca nu esti cumva partasa sau doar platita de el, doar sa postezi.

      • Adrian Sava zice:

        Dragul meu Altruist,
        Nimeni nu plateste pe nimeni ca sa posteze pe acest blog. Prezenta ta aici este o confirare ca e „la liber”. Frustrant nu?

  4. Gabriela zice:

    Mulțumesc, ești minunat. Totul este făcut profesionist.

  5. Altruist zice:

    ,,terapiilor complementare, alternative şi alopate,,

    A-ti uitat sa mentionati si pseudostiinta.
    Exista vreun ,,blind side studies,, care sa ateste functionarea terapiei ?

    ,,Am avut surpriza ca oameni în vârstă să reacţioneze fantastic, trăind aproape o a doua tinereţe prin recuperarea vitalităţii, a optimismului, a liniştii interioare, diminuarea problemelor de sănătate. De la bebeluşi, la copii, maturi, oameni la vârsta senectuţii, toţi fără excepţie reacţionează.,,
    Apoi mai jos va contraziceti ca nu functioneaza la toti.

    • Adrian Sava zice:

      Prietene Altruist,
      Pana sa devina stiinta, totul a fost pseudostiinta! Tonul pe care il folositi sunt sigur ca are in spatele lui multa experienta in cercetare, in stiinte exacte… pentru ca asa pare.
      Ma citati, si sunt incantat ca macar ati citit ceea ce am scris. Daca ati fi citit cu atentie tot ce am postat pe blog, ati fi retinut si faptul ca nici o terapie, alopata, alternativa sau complementara nu garanteaza vinecarea! Deci… nici macar medicina nu functioneaza la toti…Asa cum nici terapiile alternative nu functioneaza la toti. Ramane valabila certitudinea, pe care nici macar superioritatea dvs nu o poate nega: si medicina si terapiile complementare, impreuna sau singure, au produs vindecari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s