Foarte des am întâlnit oameni care nu au auzit nimic despre fascie şi despre rolul ei în corpul nostru. Arar, câte unii au auzit de fasciita plantară, care într-adevăr este o inflamare a fasciei din zona tălpii, dar atât. Şi pentru că întotdeauna mi-a fost dificil să povestesc despre terapiile mele fără a mă raporta la fascie, de fiecare dată a trebuit să mă opresc şi să fac o paranteză consistentă pentru a explica ce este cu acest ţesut absolut special. Astfel, pentru a economisi timp şi al dedica mai degrabă practicii terapeutice decât discuţiilor de detaliu anatomic, am decis să scriu acest post pentru cei care chiar îşi doresc să afle despre „ce şi cum”. Pentru cei care veţi citi acest post vă recomand să vă înarmaţi cu răbdare, pentru că sunt multe de spus despre acest ţesut iar eu sper să fiu suficient de coerent pentru a transmite cât mai simplu către voi, aceste informaţii.
Dar hai să începem cu începutul!
Din punctul meu de vedere fascia este cel mai important ţesut din corpul nostru! Şi spun asta nu pentru că ştiu că acest ţesut apare încă din a treia săptămână de la concepţia embrionului uman, înaintea tuturor ţesuturilor şi organelor pe care le considerăm noi cu adevărat importante: sistem nervos central, inimă, ficat, plămâni etc… ci pentru că chiar aşa este!
De ce e aşa? Hai să vedem!
În primul rând trebuie să ştiţi că fascia este un ţesut conjunctiv, aşa cum sunt multe ţesuturi conjunctive în corpul nostru – adică muşchi, vase de sânge, nervi, etc – doar că apărând atât de devreme în dezvoltarea corpului uman, îmbracă toate celelalte structuri din corpul nostru. Dispusă preponderent longitudinal în corpul nostru, acest ţesut este continuu, fără întrerupere şi se dispune dinspre mare înspre structuri tot mai mici într-o sui-generis matrice 3D a întregului nostru corp. Seamănă cu un tub în care se află alt tub şi apoi altul, din ce în ce mai mic până chiar la nivel de celulă (asta dacă mă gândesc la celulele de grăsime). În imaginea alăturată membrana subţire, albă care apare la toate nivelurile de mărime ale muşchiului, este fascia!
Dacă ne gândim că în componenţa fasciei intră colagenul, reticulina, elastina, deci elemente „elastice”, începem să intuim câteva funcţii ale ei. Astfel una din funcţiile esenţiale ale fasciei este aceea de a menţine forma structurii pe care o îmbracă şi în plus fiind compusă din aceste elemente elastice, participă la activitatea respectivei structuri distribuind uniform efortul pe care această structură îl face. Să luăm ca exemplu inima: pomparea sîngelui se face cu un efort mult mai mic datorită fasciei decât dacă aceasta nu ar exista şi asta pentru că atât contracţia cât şi revenirea inimii din contracţie se face mai uşor, ajutată fiind de acest ţesut. Mai mult, forma inimii se păstrează aşa datorită fasciei. Dacă aceasta nu ar exista inima ar exploda la propriu în efortul ei teribil!
Dacă mai spunem că elementele elastice ale fasciei sunt prinse într-o masă gelatinoasă, numită substanţă fundamentală, intuim şi o altă funcţie a fasciei. Aceea de a asigura lubrifierea ţesutului pe care îl îmbracă. Astfel structurile care intră unele cu altele în contact alunecă unele peste celelalte fără efort şi fără uzură datorită fasciei.
Imaginaţi-vă că în muşchiul inimii nu ar exista fascie. Miile de microfibre musculare care compun muşchiul inimii ar intra în contact direct, unele cu celelalte, s-ar freca unele de celelalte fără o lubrifiere optimă. Rezultatul? O uzură accentuată a acestor microfibre musculare şi inevitabil distrugerea lor într-un timp foarte scurt. Şi asta fără să amintesc degajarea de căldură generată de aceste frecări. Cu siguranţă inima nu ar rezista nici măcar o zi în efortul ei imens.
Şi mai putem intui că păstrarea hidratării fasciei păstrează lubrifierea în procesul descris mai sus…, şi înţelegem acum unul din aspectele pentru care e bine să fim cât mai bine hidrataţi, campania media cu „beţi 2-3 litri de apa zilnic” fiind una bună.
Am spus că fascia este continuă. Putem intui că această calitate a fasciei face ca întreg corpul nostru să lucreze unitar şi continuu. Dacă am face o analogie cu un butoi, fascia longitudinală din corpul nostru reprezintă doagele butoiului iar fascia transversală – pentru că există şi fascie transversală – diafragmele sunt un astfel de exemplu – reprezintă cercurile care ţin unitar butoiul despre care vorbeam.
Acest aspect ne face să intuim că orice acţiune pe o zonă limitată a corpului, va fi resimţită în întreg corpul tocmai datorită continuităţii fasciei. Imaginaţi-vă ce efect are asupra corpului, în întregul lui o traumă majoră!
În mod normal fascia este o structură „fluidă”, care se mişcă în continuu, liberă, pe toate direcţiile: în sus, în jos, diagonal, stânga, dreapta. Această mişcare vine în întâmpinarea diverselor acţiuni din corpul nostru în sensul de a le face optime cu consumul cel mai mic de energie. Putem intui că o traumă în corpul nostru, oriunde localizată va aduce restricţii de libertate de mişcare pe direcţiile de acţiune ale fasciei în zona traumatizată, iar efectele acestei restricţionări locale va fi resimţită în fascia din întregul nostru corp. Faptul că fascia e continuă în întreg corpul e o explicaţie la afirmaţia de mai sus. Lucrurile sunt însă mai complexe decât atât.
Mai trebuie ştiut că la nivelul fasciei sunt plasaţi un număr imens de receptori senzoriali, care au ca scop trimiterea către sistemul nervos central a informaţiilor privind starea la un moment dat a zonei deservite de aceştia. Hai să luăm ca exemplu imaginea de mai jos. E cazul unei traume pentru corpul nostru cu reacţia corpului nostru pornind de la stimul, implicând sistemul de transmitere a acesti stimul, precum şi răspunsul efector produs.
Astfel, orice modificare de stare în corpul nostru, provenită de la diverşii stimuli cu care venim în contact- fie că sunt atingeri foarte fine sau traume majore, sau de la multitudine de interacţiuni între organele corpului nostru sau în procesele noastre fizice, etc – sunt resimţite şi gestionate de creierul nostru în timp real. Astfel indiferent de intensitatea stimulului, creierul nostru este atenţionat că „ceva se întâmplă” şi în concordanţă cu necesităţile momentului va crea un răspuns efector care se va produce în zona de unde vine respectiva atenţionare. Intensitatea acestui răspuns efector va fi cu atât mai mare, cu cât stimulul este mai agresiv.
Agresivitatea stimulului aduce durere, răspunsul efector va fi unul de gestionare şi reducere a durerii şi a stresului din zona respectivă. Puteţi face spre exemplu o comparaţie între reacţia pe care o avem când suntem mângâiaţi sau reacţia rapidă inconştientă pe care o avem când ne înţepăm, ca în imaginea de mai sus.
Acum, dincolo de procesele complexe în reacţia de mai sus, trebuie spus că fascia va reacţiona şi ea în zona afectată: se va contracta şi se va inflama. Contracţia va apărea pentru restricţionarea zonei, cu scopul de a proteja zona traumatizată, iar inflamarea vine ca efect a mobilizării sistemului imunitar pentru a preîntâmpina infecţii şi în plus pentru a asigura un mediu protector din acest punct de vedere până la restabilirea sănătăţii perfecte a zonei. Însă contracţia fasciei se va resimţi în întreaga fascie a corpului, tocmai datorită continuităţii ei.
Mulţi dintre oameni au suferit operaţii. Ei au simţit pe pielea lor durerea post operaţie, inflamarea zonei operate dar şi restricţionarea în mişcări tocmai pentru a diminua durerea dar şi pentru a proteja zona de la alte traume. Imaginaţi-vă restricţiile datorate tăieturilor de la o operaţie, imaginaţi-vă ce tensiuni apar într-o zonă unde fascia îşi pierde continuitatea. Mai mult pierderea continuităţii fasciei în zona tăiată, chiar şi după vindecare, menţine rigiditatea fasciei zonei respective, se pierde lubrifierea optimă a structurilor implicate în zona tăieturii, fapt care uneori duce la lipirea structurilor unele de celelalte, tocmai pentru că fascia nu îşi mai îndeplineşte rolul. Aderenţele sunt o realitate şi mulţe persoane care au trecut prin astfel de operaţii le-au acuzat.
De asemenea privind imaginile alăturate avem explicaţia de ce refacerea mobilităţii unei zone traumatizate se produce atât de greu. De asemenea cu cât o restricţie durează mai mult cu atât fascia din întreg corpul este afectată, fapt ce duce la tensiuni majore în corp, gestionarea şi compensarea lor de către creier prin realinierea defectuoasă a corpului, încărcarea mai multă a unei părţi a corpului pentru protejarea celeilalte părţi, etc fiind un fapt real.
Povestea despre fascie capătă o conotaţie şi mai profundă în urma descoperirilor făcute de chirurgul francez Jean-Claude Guimberteu. Tot ce se ştia despre fascie se baza până nu demult pe observaţiile venite din disecţiile pe cadavre. Acest medic a început studiul fasciei in vivo, introducând în ţesutul incizat camere de luat vederi de inalta definiţie, observând dinspre suprafaţă spre profunzime comportamentul acestui ţesut atât de special.
Concluziile la care a ajuns au fost atât de surprinzătoare încât multe din terapiile manuale, în special osteopatia, şi-au schimbat filozofia de abordare în tratamentul disfuncţiilor specifice. Şi dacă mai sus în textul nostru spuneam că fascia este „un tub in tub in tub…”, şi percepeam că este oarecum liniară în suprapunerea ei, în lumina descoperirilor lui Guimberteu, găsim că fascia deşi aparent haotică, are în ea un model fractal de generare, evident în trei dimensiuni, într-o continuitate şi unitate care face ca distinctivitatea dintre ţesuturi diferite, să se piardă. Astflel, fie că vorbim despre derm, mezoderm, hipoderm, fascie superficială, muşchi, fascie profundă, periost, os, de la suprafaţă spre profunzimea ţesuturilor, continuitatea şi unitatea acestora este atât de intimă, încât doar funcţiile distincte ale acestor ţesututuri mai pot să le clasifice ca fiind diferite.
Pentru a vă face să înţelegeţi mult mai uşor ceea ce s-a spus mai sus vă invit să vizionaţi filmul de mai jos, film realizat chiar de Jean-Claude Guimberteau.
Haideţi să vedem cum reacţionează fascia la terapiile pe care eu le practic.
Fie că vorbim de Terapia Bowen, fie de Craniosacrală sau de Quantum Touch, efectul acestora în corp are două componente. Putem astfel vorbi despre un efect local şi despre un efect global al acestor terapii. Efectul local este evident, mai ales după vizionarea filmului de mai sus: înţelegem că orice manipulare, oricât de fină ar fi ea, antrenează în mişcare, de la suprafaţă spre profunzime, întreaga continuitate si unitate a ţesuturilor, obţinându-se astfel modificări şi realinieri mai ales acolo unde fascia prezintă distorsiuni – deşi acum, în lumina celor spuse mai sus, pare impropriu sa povestim doar despre fascie, prefer să numesc fascie acest continuum de ţesuturi. Si pentru că vorbim de o continuitate a acestui model de dispunere fractală a ţesuturilor, detensionarea locală a unei distorsiuni fasciale se va reflecta într-un efect global, care se va propaga din aproape în aproape în întreg corpul. Putem astfel înţelege de ce terapii atât de blânde cum este terapia Bowen sau Craniosacrala, produc efecte care se generează unele din altele şi care se păstrează active mai multe zile de la ultima şedinţă de terapie.
Efectul global are pe lângă conotaţia fizică de rearanjare şi realiniere fascială, şi o conotaţie informaţională. Am văzut în filmul de mai sus că pe microfibrele fasciale aderă un lichid care le îmbracă. Aceasta este substanţa fundamentală despre care vorbeam mai sus şi care gelatinoasă şi vâscoasă fiind, asigură lubrefierea fasciei. Aceasta are în compoziţia ei pe lângă apă, limfă, principii imunitare, şi ioni de Ca, Mg, K, Na, etc. Moleculele de apă împreună cu toţi aceşti ioni, datorită impulsurilor nervoase care străbat întregul nostru corp şi care sunt impulsuri electrice, se dispun oarecum în structuri ordonate, aliniate pe polarităţi. Evident această polarizare a acestor elemente este una tranzitorie, instabilă şi apare ori de câte ori în zona respectivă apar influenţele electrice din sistemul nervos. Atunci însă când o anumită zonă de corp este atinsă, receptorii senzor
iali ai zonei transmit impulsuri către sistemul nervos central cum că starea de acolo s-a modificat, iar noi devenim conştienţi din punct de vedere tactil de această atingere. Iar acest lucru se întâmplă chiar dacă această atingere este foarte fină.
Dacă această atingere este mai
îndelungată, şi aici mă gândesc la primele două faze ale manipulărilor de tip BOWEN sau la atingerea fină dar îndelungată din Terapia CranioSacrală sau Quantum Touch, în zonă impulsurile electrice se menţin mai mult timp iar ordonarea ionilor şi a moleculelor de apă devine mai stabilă, apărând o sui-generis reţea ordonată, similară cu cea din reţelele atomice din cristale. Zona se încarcă cu un câmp electrostatic menţinut atât timp cât contactul cu structura se păstrează.
În cazul mişcărilor Bowen, în momentul în care se eliberează structura – în faza a treia – apare un fenomen piezoelectric, similar cu cel care apare într-un cristal de cuarţ la variaţii de energie, mecanică în cazul nostru. Apare astfel un impuls electric, generat de aceste variaţii de stare, iar amplitudinea acestui impuls este mai mare decât a celorlalte impulsuri nervoase care sunt vehiculate de obicei prin corpul nostru.
Această undă este de tip SOLITON şi are ca şi caracteristică faptul că poate transporta o cantitate mare de energie atenuându-se foarte puţin în timp. Dacă mai spunem că acest impuls se produce în fascie şi este similar cu un tsunami, iar fascia are în componenţa ei apă, putem intui ce cantitate mare de energie este vehiculată în corp de această undă. În articolul despre Cum Funcţionează Terapia Bowen? am descris ce se produce la nivelul creierului nostru, astfel, acum, având mai multe date despre fascie puteţi înţelege mai bine de ce se petrece acest lucru.
În cazul Terapiei CranioSacrale şi a Quantum Touch, menţinerea contactului prelungit şi a interacţiunii energetice dintre terapeut şi pacient, zona de ordonare a moleculelor din fascie se extinde pe zone tot mai mari, din aproape în aproape, ordonare care se produce şi în zonele restricţionate. Efectul e că zona restricţionată din fascie se reordonează la nivel cuantic, aspect care se va reflecta în decontractarea zonei implicate. De asemenea terapeutul încurajază chiar mecanic urmărind cu fineţe mişcarea fasciei restricţionată încurajând-o să se detensioneze. Pacientul va remarca adesea că această deblocare a fasciei produce în corp încălzire şi cel mai adesea simte cum zona pe care se lucrează începe să pulseze. Acest puls se numeşte puls terapeutic şi e un semn de eliberare a fasciei.
Un alt aspect de punctat în ceea ce priveşte fascia este acela de a înmagazina şi memora stări emoţionale, dar trebuie reţinut că procesul apare în toate celulele corpului nostru. Acest aspect se datorează faptului că suntem 75% apă, iar cercetările mai vechi – cele ale lui Coandă al nostru – sau mai noi – cele ale lui Masaru Emoto – au pus în evidenţă capacitatea apei de a memora diversele influenţe subtile cu care interacţionează. Astfel starea noastră interioară, stresul de zi cu zi, traumele emoţionale de orice fel, etc impregnează apa din noi, inclusiv pe cea din fascie. Cum ne influenţează acest aspect, vom vedea în momentul în care voi reuşi să scriu despre toxinele „psihice”, dar asta ceva mai încolo.
De asemenea trebuie punctat că o dietă săracă în principii nutritive va aduce carenţe inclusiv în cantitatea de ioni conţinuţi în substanţa fundamentală din fascie, rezultatul fiind o funcţionare improprie a acesteia. Şi ţinând cont de importanţa fasciei pentru corpul nostru, acest lucru nu e de dorit.
Sper într-un viitor nu foarte îndepărtat să abordez pe acest blog şi aspecte legate de dietă şi nutriţie asta aşa ca să vă faceţi o idee despre cât de importante sunt toate aspectele vieţii noastre şi cum se reflectă ele în sănătatea corpului nostru.
Vă mulţumesc pentru răbdarea de a citi această postare, aştept comentariile voastre pentru că sunt sigur că nu am reuşit să cuprind chiar toată înformaţia despre fascie.
Mersii pentru informatiile utile!:)
Mă bucur că ţi-au folosit informaţiile din acest articol.
Va felicit pentru modul sugestiv in care ati prezentat functiile fasciei. Astept cu interes deosebit informatiile promise, bineinteles in limita timpului disponibil al Domniei voastre. Apelez la deschiderea Dvs. in a educa persoane dispuse sa-si ajute semenii, sa-mi transmite-ti si alte link-uri
utile. Va multumesc anticipat cu multa stima
Mulţumesc pentru aprecieri şi mă bucur că v-a plăcut această postare. Sper să aduc lucruri noi pe acest blog şi sper ca informaţiile postate aici să vă fie de folos.
Cu drag,
Am citit cu mult interes articolul dvs,este o abordare pe intelesul tuturor celor care vor sa inteleaga mecanismul acestei terapii. Eu sunt la inceputul drumului de terapeut in cranio sacral si ma bucur sa citesc aceste informatii,felicitari si multumesc.
Mulțumesc pentru aprecieri. Și mie acest articol mi-e foarte drag tocmai pentru că a trebuit să caut date despre un subiect despre care chiar medicii au foarte puține lucruri de spus. Și mă bucur că a ieșit bine.
Sa aveti o saptamana, buna!!! Eram atat de interesata sa aflu amanunte despre diversele terapii pe care dvs. ni le impartasiti cu atat de mare pasiune si transparenta! Va multumesc si va doresc numai bine.
Mă bucur ca ați sesizat aspectul de transparență!!! Dacă veti avea răbdare, vor apărea și articole care vă vor da instrumente directe, transparent explicate care să vă ajute să vă înțelegeți mai ușor ca ființă și ca întreg. La ce vă va fi de folos acest demers? Intrarea în armonie cu noi înșine,pe toate nivelurile ființei noastre, este esența împlinirii menirii noastre pe acest pământ. Pierderea sănătății noastre este o uitare a ceea ce suntem… Regasirea și înțelegerea propriei noastre ființe nu doar vindecă…ne permite să și evoluăm… Către ce? Rămâne să găsiți singură aceste răspunsuri… S-ar putea ca o parte din aceste răspunsuri să fie și printre rândurile articolelor postate pe acest blog. Cu drag…
Am incercat si eu terapia bowen, prin realizarea unor sedinte la un terapeut. Acum am inteles din articolele postate de d-voastra mult mai multe lucruri.
Exista totusi niste nelamuriri pe care le am si as aprecia daca a-ti putea sa-mi raspundeti:
-daca terapeutul sufera el insusi de niste afectiuni, afecteaza in vreun fel planul energetic al pacientului sau?
-cat de bine este ca dupa 10 sedinte Bowen sa inceapa sa-ti fie la fel de rau sau chiar mai rau ca la inceputul terapiei?
va multumesc
Am să vă răspund punctual:
Între terapeut și pacient există un schimb de natură subtilă, indiferent de tipul de terapie practicat. Cu toate acestea afecțiunea terapeutului nu influențează major planul subtil al pacientului și asta pentru că intenția terapeutului este de cu totul altă natură! Dacă terapeutul este orientat plenar înspre binele pacientului său, intenția lui benefică va compensa eventualul deficit energetic produs de propriile afecțiuni. Mai degrabă va avea de suferit terapeutul de pe urma acestui dezechilibru decât pacientul său, deși nu e obligatoriu să se întâmple asta. De ce e așa? Intenția terapeutului este orientată către pacient: mental, afectiv, volitiv, intuitiv, perceptiv, etc. Astfel terapeutul este conectat la pacientul său iar pacientul beneficiază de pe urma acestei conexiuni încărcându-se cu aspectul benefic al intenției. Dacă terapeutul este în armonie fizică cu el însuși, această conexiune cu pacientul său se face fără efort și fără pierdere majoră din propria energie. Afecțiunea face ca mecanismele proprii de încărcare subtilă ale terapeutului să funcționeze cu sincope, astfel că acesta ajunge să-și folosească propriile ”stocuri” de resurse pe care le are în ființă în loc să le capteze din ”univers”. Subiectul este însă vast și uneori contradictoriu. Din punctul meu de vedere, eu nu simt să pierd energie în timp ce lucrez ba mai mult chiar și atunci când nu am fost în formă maximă, pacienții mei au primit exact ce le-a fost necesar să primească. Cheia problemei este, din punctul meu de vedere, o intenție benefică dublată de dragostea cu care ca terapeut vin către pacientul meu!
În legătură cu a doua problemă ridicată de dvs: uneori pot să apară astfel de reacții. Atunci când tehnica terapeutică este executată și dozată corect, reacțiile neplăcute ca cele descrise de dvs. se încadrează în ceea ce se numește ”criză de vindecare”. Aparent lucrurile se înrăutățesc pentru pacient, pot apărea chiar dureri, dar e doar o etapă tranzitorie care arată că organismul pacientului, pe fondul unui surplus de vitalitate obținută în urma terapiei, lucrează dintr-o dată mai alert în sensul vindecării. Pentru a înțelege mai bine despre ce e vorba, vă dau un exemplu din practica mea. Am avut o pacientă cu coxartroză bilaterală care necesita protezarea capului femural. Deși primele ședințele au fost contradictorii ca efecte, reactivându-se diverse tensiuni vechi, per global evolutia pacientei mele era una încurajatoare. Undeva în jurul ședinței a opta, reacția corpului s-a acutizat și timp de trei săptămâni efectele care au apărut au fost bulversante pentru pacienta mea. Șoldurile s-au umplut de beșici pline de lichid iar pe corp au apărut diverse reacții cutanate dublate de mâncărimi greu de suportat. După cele trei săptămâni de care am amintit aceste efecte au diminuat gradat până la dispariție în paralel cu creșterea mobilității și a stării de confort pe coxofemural. Cert e că la vremea respectivă – prin 2007- pacienta mea nu a mai ajuns la operația de protezare!!! După aceea nu mai știu… Deci da, pot să apară și reacții mai uricioase în timpul tratamentului… Cât de bun e acest lucru? Atâta timp cât aceste reacții au o durată limitată de timp și se încadrează în reacții suportabile, din punctul meu de vedere e un semn bun!!!
Nu am mai auzit pana acum de….fascie, dar am vazut cu cate probleme are legatura. Citind articolul dumneavoastra mi-am dat seama ca nu e chiar atat de greu sa intelegi/crezi in aceasta terapie. Foarte interesant, chiar ma intereseaza, de fapt as vrea sa ajung la cabinet. Sunt din Buzau, sedintele trebuie urmate la rand?
Din pacate in zona Focsani nu mai ajung atat de des. Ajung doar la trei saptamani, interval de timp care nu permite un ritm optim pentru terapie! Incercati sa gasiti in Buzau un terapeut. Cred ca e cel mai bine asa.
La Focsani o cunosc pe Dna Rodica Dima, terapeut Bowen.
Atunci apelati cu incredere la dansa!
Multumesc foarte mult pentru toate articolele, sunt de mare folos. Incerc sa aflu cat mai multe despre terapia craniosacrala si daca pot practica, m-am lamurit. Trebuie sa mai citesc, sa ma documentez mai mult. Va rog sa postati si celelalte articole pe care intentionati, in limita timpului dvs. intotdeauna „dincolo” va fi cineva care va fi ajutat de aceste informatii.Cu respect Theo
As dori sa imi recomandati un terapeunt bowen in Bucuresti.
Va multumesc.
Cel mai bine e sa accesati site-ul oficial, in sectiunea „terapeuti”, si vedeti pe Bucuresti lista de terapeuti. Eu nu ii cunosc pe toti, dar am cuvinte de lauda la adresa Alexandrei Mosneaga, Ica Popescu, Mihaela Dasicomis…
AS dori sa urmez si eu cursul si sa devin terapeut BOWEN,pentru a-mi ajuta semeni,sa-si cunoasca DOCTORUL INTERIOR. Va rog sa ma ajutati unde as putea face acest curs.,va multumesc anticipat,pentru raspuns
Cel mai simplu e sa accesati site-ul oficial Bowtech.ro si la sectiunea „cursuri” gasiti tot ce va intereseaza despre cursuri.
Dupa mari dureri(am 2 hernii de disc),si multe chinuri am aflat de aceasta terapie si atunci am simtit ca este vindecarea mea.Am 4 sedinte facute ,pot merge drept, piciorul nu-mi mai este amortit si nu mai stiu cum este sa te doara.Ma bucur c-am descoperit terapia si astept odata cu cresterea numarului de sedinte sa ma vindec.
Bravo!!! Desi afectiunile coloanei sunt pentru medicina clasica foarte dificile, iata ca o terapie neacceptata oficial obtine rezultate bune intr-un timp onorabil de scurt! Bravo! Continuati sa faceti acesta terapie pana la rezolvarea problemei dvs, apoi faceti profilactic macar o data pe Luna!
Buna seara,
Am aflat astazi pentru prima data de terapia Bowen, tot astazi ma-m documentat putin pe internet si am ramas uimit despre ce minuni face aceasta terapie.
Mai nou citeam intr-un articol de sport in limba germana despre „Faszien” si nu stiam ce inseamna si dupa ce am cautat in traducere am ajuns la fascie wikipedia etc.., si mai nou pe blogul dvs.
Tin sa va felicit pentu modul in care ati explicat fascia.
Am si eu o intrebare.
Eu am 53 de ani si am facut pancreatita la 24 ani, am fost operat si mi s-a facut colecistectomie cu drenaj biliar(Mi-a ramas cicatrice pe burta de 15cm plus 4 cicatrice de la drenaj). Din pacate am repetat crizele pana acum inca aproximativ 20 de crize, iar ultima am avut in februarie anul acesta.
Mai nou mi-a gasit si pietre mici in pancreas.
Intrebarea este daca dupa aceasta operatie mai are efect terapia Bowen avand in vedere ca dvs. ati spus ca din cauza operatie fascia are de suferit.
Astept cu nerabdare un feedback.
Cu stima si respect
Cicatricile nu sunt o problema pentru terapia Bowen, aceasta functionand fara nici o problema. In cicatrice, fascia ramane contractata. Aceasta limitare in „fluiditate” a fasciei, face ca in zona cicatricilor, tesuturile sa nu mai alunece usor unele peste celelalte, in timp, existand posibilitatea aparitiei aderentelor. Terapia Bowen este o terapie a relaxarii: fasciale, musculare, structurale. Aceasta relaxare se produce in intreg corpul, evident si in cicatrice, iar disparitia sau impiedicarea aparitiei aderentelor confirma ca in urma terapiei Bowen tesutul conjunctiv al fasciei se dezinflameaza, se rehidrateaza si se fluidizeaza. Deci Bowen functioneaza!
In cazul pancreatitei dvs cred ca un rol imens il are dieta. Reduceti aportul de proteine animale in special cel din lactate – de orice natura ar fi acestea – reduceti aportul de fainoase cu gluten si cresteti in dieta dvs cantitatea de enzime digestive ca sa ajutati pancreasul. Reduceti aportul de alimente cu index glicemic mare pentru a scadea presiunea pe pancreas in producerea de insulina si faceti miscare pentru a reduce o eventuala rezistenta la insulina.
Faptul ca apar pietrele in pancreas arata o aciditate crescuta a corpului dvs, deci o stare de toxicitate crescuta… Poate ca e necesar sa luati in calcul o dieta care sa favorizeze detoxifierea. Ca sa va inspirati intr-un astfel de demers va recomand dieta DETOX propusa de Alejandro Junger in cartea cu acelasi nume si care a aparut si in romaneste. Din punctul meu de vedere este cea mai armonioasa si usoara de tinut dieta de detoxifiere, iar eu am experimentat-o pe mine insumi, iar principiile ei le-am asimilat aproape perfect – mai am si eu scapari – in dieta mea zilnica.
In final va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi ceea ce am scris si ma bucur ca informatiile respective v-au fost de folos.
Cu stima,
Mulțumim pentru articolele Dvs.! Foarte explicite, pe întelesul celor interesați, egal de pregatire. Despre tehnica Bowen…sunt si eu terapeut Bowen😊 deci numai de bine! Felicitări pentru articole!!!
Eu va multumesc pentru rabdarea de a rasfoi lucrurile pe care le scriu! De asemenea parerea dvs ca si coleg de terapie conteaza, pentru ca vine de la un cunoscator… Iar asta motiveaza!
Multumesc pentru lamurirea acestei enigme „FASCIE” despre care multi pacienti nici macar nu au auzit si dupa cum bine spuneati este complicat sa explici atat de amanuntit la inceputul primei sedinte Bowen de ce si cum se intampla vindecarea miraculoasa prin simpla atingere a unor puncte bine definite. Din partea mea aveti +10 cu felicitari pentru acest articol si pentru toate raspunsurile date, iar pacientii mei vor fi cu siguranta directionati catre blogul dumneavoastra pentru a intelege ” Miracolul Bowen”.
Cu deosebita consideratie,
Terapeut Bowen, Curtea de Arges
Ioan Chirilas
Multumesc pentru aprecieri… E un articol care a iesit bine si ma bucur ca v-a placut!!!
Felicitari pentru munca depusa si pentru articolele scrise. Ma bucur ca am gasit acest site, deoarcere pot colecta informatii foarte utile pentru viitoarea mea meserie de kinetoterapeut. Va multumesc!
Va multumesc pentru aprecieri si va doresc succes in viitoarea dvs profesie.
Multumim, pentru iubire si dorinta de a ajuta si a face binele….nouä tuturor! Multä putere si succes in continuare, domnule Sava!
Vă mulţumesc pentru gândurile bune!
Mulțumesc pentru informații. Îmi doresc sa studiez aceasta terapie și acestea îmi sunt de mare ajutor.Astept postările viitoare cu mare interes.
Eu va multumesc pentru rabdarea de a citi ceea ce am scris. Din pacate, avand un program foarte de incarcat, ajung foarte rar sa mai scru ate ceva…
Buna! Ce parere aveti despre acest instrument? https://www.fasciablaster.com/
Inventatoarea lui a strans o comunitate mare de oameni care se pare ca il folosesc cu succes. Recunosc ca nu stiam nimic despre fascie pana acum, dar as vrea sa incerc sa folosesc acest instrument.
Multumesc!
Stimata doamna nu cred in astfel de aparate!!! Nu exista aparate minune care sa faca totul in locul nostru… Mai mult chiar, fara o dieta, fara miscare, genul asta de jucarii nu au nici o valoare… Un maseur este infinit mai eficient decat asta! Dar nici chiar un maseur sau terapeut nu poate face ceea ce pacientul nu face!!! Parerea mea este sa nu investiti in astfel de jucarele pe care dupa o saptamana le uitati in vreun cotlon… Vreti o investitie buna cumparati-va o bicicleta eliptica buna si folositi-o… Reinvatati sa faceti miscare si veti vedea ca, pe fondul unei diete sanatoase, celulita dispare, pielea isi va recapata supletea, lumina si elasticitatea, plamanii se vor reactiva, inima se va bucura de asta si intreaga dvs fiinta va reflecta un tonus interior de invidiat… Mintea dvs se va bucura de aceasta armonie recuperata si va veti accesa mai usor propriul suflet…Credeti ca scarpinatoarea respectiva va va aduce astea? Eu nu cred!
Buna seara! As dori foarte mult sa iau legătura cu Dvs pt o problema medicală legată de fascii și mușchi! Va mulțumesc! Nr tel 0765327555. Daniela Simion.
Gasiti numarul meu de telefon la Contact. Sunati-ma cu incredere. Daca nu raspund este posibil sa lucrez dar va voi reuna imediat cum pot!
multumesc, foarte interesanta explicatia, in conditiile in care noi importam
din Coreea de sud un dispozitiv pentru fascie.
e foarte important sa fim informati, iar dvs ne ati luminat!
Ma bucur ca v-a placut. Eu va multumesc!
Mulțumesc, pt informații prețioase. Îmi sunt de mare folos.
Eu va multumesc pentru aprecieri!
Un articol minunat! Lucruri explicate pe intelesul tuturor si mai mult, pentru mine ca terapeut Bowen este WOW!!! Mii de multumiri si …mai vrem….
Multumesc pentru aprecieri!
Felicitări! Este un articol amplu și foarte interesant! Multumesc!
Multumesc pentru rabdarea de a-l citi pe tot!
F interesant!! MULTUMESC PT INFORMATII
Pingback: Ce este fascia? – Terapii Faciale