Ce Este Ritmul CranioSacral?

Pentru a nu fi un articol dificil de înţeles din cauza prea multor denumiri anatomice am ales să apelez la imaginile de pe Youtube – „să trăiască la mulţi ani!!”. Cred că e cel mai uşor de asimilat informaţia aşa, mai ales că abundenţa de denumiri anatomice poate face textul dificil.

Înainte să discutăm despre ritmul craniosacral vă recomand să urmăriţi filmuleţul de mai jos pentru a vă face o idee despre cum arată oasele craniului, suturile dintre ele şi nu în ultimul rând relaţia dintre sfenoid şi celelalte oase craniene.

În filmuleţul de mai sus sunt sigur că aţi sesizat suturile dintre oasele care formează calota craniană. Doctorul Upledger a demonstrat că aceste suturi nu sunt calcifiate sau sudate la omul matur, ci că ele permit  mişcarea oaselor craniene. Ca să vă faceţi o idee despre dimensiunea acestor mişcări trebuie să ştiţi că ele sunt de ordinul a 0,002 microni. Da! Aţi citit corect! 0,002 microni! Pe aceste mişcări atât de mici, terapeutul craniosacral este învăţat să  le palpeze, să le simtă, să le evalueze!

Acum voi face o analogie între sistemul nostru respirator şi sistemul craniosacral, pentru că pe undeva seamănă. Astfel, atunci când respirăm, cutia toracică, diafragmele respiratorie şi toracică, musculatura intercostală etc au o mişcare de dilatare în inspiraţie şi de retracţie în expiraţie. Aceste mişcări permit intrarea aerului în plămâni şi de aici, prin sânge oxigenează întreg corpul şi apoi eliminarea prin expiraţie a dioxidului de carbon.

Şi sistemul nostru craniosacral „respiră”, doar că de această dată aerul este înlocuit de lichidul cerebrospinal. Acesta este produs în plexul coroid, inundă toate celelalte ventricule şi membrane intracraniene după care coboară prin membrane pe coloană până la baza ei. Acest proces este similar inspirului din respiraţia plămânului. Când cantitatea de lichid cefalorahidian atinge un maxim se declanşază eliminarea lui prin structurile granuloase din membrana arahnoidă şi este similară expirului din respiraţia plămânului.

Ştiu că v-am pierdut deja pe parcurs. Cred că următoarele filmuleţe sunt suficient de sugestive ca punere în imagine a ceea ce am povestit în rândurile de mai sus.

Revenind la analogia pe care am propus-o, pentru a se produce această producţie şi resorbţie de lichid cerebrospinal este nevoie de spaţiu, iar acest spaţiu este dat tocmai de mişcarea oaselor craniului în suturi. Astfel apare o sui-generis mişcare de „respiraţie craniană”. Comanda de producţie-resorbţie este dată de anumiţi receptori de la nivelul suturilor craniene care sesizează starea de  golire sau umplere cu lichid cerebrospinal. Tocmai această mişcare ca de respiraţie a craniului care este palpată de către terapeut, este denumită sugestiv ritm craniosacral. În filmuleţele de mai jos se pot sesiza mişcările de care vorbeam, mişcările oaselor pereche şi nepereche ale craniului.

Trebuie ştiut că toate aceste mişcări ale oaselor craniului se răsfrâng şi asupra oaselor din corp. Astfel oasele perechi vor avea o mişcare de rotaţie externă la „umplere” si de rotaţie internă la „golire”, iar oasele neperechi au o mişcare de înainte-înapoi. Filmuleţul de mai jos, deşi descrie una din poziţiile de „ascultare” a ritmului craniosacral şi se adresează terapeuţilor, surprinde foarte plastic ce se întâmplă cu oasele craniului şi a întregului schelet în faza de flexie – deci de producţie a lichidului cerebrospinal – şi în faza de extensie – deci de resorbţie a lichidului cerebrospinal.   Aşa veţi înţelege de ce acest ritm craniosacral poate fi sesizat în orice zonă a corpului nostru, urmărind de fapt mişcarile de rotaţie internă şi externă a oaselor pereche, sau mişcările de înainte-înapoi a oaselor nepereche.

Aceste mişcări dintre craniu şi celelalte oase ale scheletului nostru sunt corelate şi se influenţează unele pe altele. Astfel, orice restricţie la nivelul craniului, va limita în corp mişcările de rotaţie internă-externă şi înainte-înapoi a oaselor, ceea ce va aduce în timp blocaje. Sau, blocajele de pe coloană, sau de oriunde în corp, produse de diversele traume acumulate de-a lungul timpului, se vor răsfrânge asupra craniului şi asupra calităţii ritmului craniosacral şi în cele din urmă asupra stării de sănătate a corpului nostru.

Evident, prezentarea mea prezintă multe lacune. Dar cred că e suficient aşa cum e făcută pentru a vă face o idee despre ceea ce se întâmplă în corpul nostru din punct de vedere a sistemului craniosacral. Şi de asemenea vă puteţi da seama ce implicaţii majore pentru sănătatea noastră, implică blocajele din acest sistem, văzut însă ca un tot cu întreg corpul nostru. Iar dacă voi spune în continuare că întreg ansamblu creier, măduva spinării împreună cu membranele care le protejază este primul sistem care se dezvoltă complet în stadiul embrionar, vă puteţi da seama de importanţa lui şi că orice disfuncţie aici se reflectă în întreg corpul… şi invers.

Aştept comentariile voastre pentru acest articol. Mulţumesc.

Citeşte şi Ce Este Terapia CranioSacrală?                                                                                                            Cum se Aplică Terapia CranioSacrală?                                                                                             Afecţiuni unde Terapia CranioSacrală Ajută                                                                                 Aspecte Energetice în Terapia CranioSacrală

2 răspunsuri la Ce Este Ritmul CranioSacral?

  1. ALTUN zice:

    …am inteles si altfel de ce in oricare dintre formele de spiritualitate cunoscute,se pune accentul pe o echilibrare armonioasa a corpului fizic(,asane,metanii s.a.)…multumesc

    • adisava123 zice:

      Îţi multumesc ALTUN, pentru bunăvoinţa de a citi acest articol, şi mă bucur că ţi-au folosit informaţiile de aici. Şi da ai dreptate! Nu ne putem separa în evoluţia noastră spirituală de corpul nostru fizic! Dacă vei citi şi articolele despre fenomenul de rezonanţă vei înţelege de ce înţelepţii de pe orice cale spirituală autentică au pus accent pe armonia corpului fizic…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s