Cele ce urmează a fi spuse mai jos, vin din experienţa mea directă, iar articolul acesta imi reprezintă propriile mele păreri despre cofeină. Trataţi-l ca atare şi dacă aveţi dubii, experimentaţi şi voi.
Nu sunt un băutor de cafea, nu am fost niciodată. Cu excepţia câtorva examene la care am apelat la cafea, nu am băut cafea. Exprienţa mea cu cofeina a venit bând ceai verde sau ceai negru. Deşi acum nu mai sunt ceaiurile mele preferate, a fost o perioadă în care le-am folosit cu mare plăcere, până când am înţeles cursa în care am intrat singur… Şi totul a plecat de la un experiment!
În general recomand pacienţilor mei, tehnici, diete, diverse remedii sau tratamente naturiste după ce eu le-am experimentat pe propria mea piele o perioadă mai lungă de timp! De aceea am certitudinea că ceea ce recomand sau nu recomand, vine în cunoştinţă de cauză, după o experimentare directă a efectelor respectivelor remedii. Repet însă de fiecare dată că aceste păreri îmi aparţin, fără a impune cu titlu de adevăr universal experienţa mea: fiecare e liber să aleagă ce crede, iar eu sunt împăcat că pacientul meu este informat şi poate să aleagă pentru sine ce consideră că e mai bine. De aceea pot recomanda în cunoştinţă de cauză omului bolnav: vegetarianismul ( sunt vegetarian de aproape 20 de ani) , raw-veganismul (cel puţin un an de zile am fost 98% raw-vegan, timp în care mi-am stopat definitiv Vitiligo-ul şi mi-am vindecat varicele), postul cu apă ( în acelaşi an de raw-veganism am ţinut două zile pe săptămână post negru cu apă, fapt ce a contribuit la vindecarea de care aminteam), diversele diete printre care amintesc cu mare placere Clean Program-ul lui Alejandro Junger (sau Detox după cartea omonimă apărută şi în româneşte… şi e primul în topul dietelor pe care le recomand oamenilor bolnavi), sau dieta macrobiotică al lui Oshawa ( în forma regimurilor celor mai austere ale lui), diversele remedii şi diete propuse cândva de Valeriu Popa, deparazitarea Huldei Clark, etc.
Aşa am ajuns la un moment dat să experimentez cofeina, nu prin intermediul cafelei ci aşa cum am spus deja, prin intermediul ceaiului verde sau negru. La vremea respectivă, se făcea o reclamă intensă ceaiului verde ca puternic antioxidant şi foarte des pacienţi de-ai mei mi-au cerut parerea în privinţa lui. Pentru că nu ştiam ce să spun despre acest subiect, am hotărât să experimentez pe mine efectele acestui ceai. Cele ce urmează sunt povestea acestui experiment.
Până la acel moment mai băusem ceai verde sau negru, nu foarte des şi nu regulat, însă având informaţia că acesta este băut de chinezi chiar de patru ori pe zi, am luat această informaţie ca ipoteză de lucru, şi fiind un tip excesiv cu mine insumi am mărit ceaşca de ceai care la chinezi sigur e mai mică… aşa ca pentru ei…, la o cana dublă… aşa ca pentru mine, iar infuzia ceaiului am făcut-o mai lungă de două minute. Nu râdeţi… aşa experimentez eu pe mine… avantajul este că timpul experimentului nu se întinde pe prea multe săptămâni… şi atunci pot trage mai repede nişte concluzii! Reamintesc că la acea dată eram vegetarian de cel puţin zece ani.
În primele două luni în care am băut zilnic cel puţin două căni de ceai verde şi cel mult patru căni, am debordat de energie, dormeam cam patru ore pe noapte (avem vise multe şi colorate), şi puteam lucra toată ziua fără probleme şi puteam conduce maşina a la long indiferent de cât de lungă mi-a fost ziua de lucru. Eram extrem de încântat şi eram pe punctul să dau verdictul că într-adevăr ceaiul verde e bun! Am continuat însă şi a treia lună şi aici au început să apară simptomele evidente ale intoxicaţiei cu cofeină…Nici nu se putea întâmpla altfel…
Primul lucru pe care l-am sesizat a fost că, după ce beam ceaiul de dimineaţa şi plecam în lungile mele drumuri cu maşina, apărea foarte repede o stare de somnolenţă, la început uşoară dar pe măsură ce experimentul meu înainta în a treia lună din ce în ce mai mare, mai greu de controlat, din ce în ce mai rapidă luând în calcul ora la care îmi beam ceaiul.
M-a intrigat aspectul ăsta la început şi am dat vina pe faptul că nu dormeam suficient. Apoi somnolenţa la volan a devenit acută, începea cam la 15-20 de minute după ce îmi beam ceaiul, în sensul în care eram nevoit să trag pe dreapta şi să dorm 10-15 minute. Pentru că aveam drumuri lungi de făcut, aceste opriri îmi dădeau peste cap programul zilnic, aşa că forţam să depăşesc această stare de somnolenţă… Apoi am adormit la volan de vreo două ori… din fericire nu s-a întâmplat nimic grav. Dar asta a tras semnalul de alarmă. Şi am început să analizez.
Interesant e faptul că la început nu am dat vina pe ceaiul verde… Îmi intrase atât de mult pe sub piele acest ceai, încât primul lucru a fost să mă gândesc la carenţe, la dieta mea, la efortul pe care îl fac zilnic, în nici un caz la el.
Pentru că singura variabilă introdusă de mine în viaţa de zi cu zi, în ultima vreme a fost ceaiul verde… atunci mi s-a aprins beculeţul şi mi-am amintit că de fapt eu experimentam efectele lui asupra propriului meu organism… iar corpul meu o luase razna!!! În fond vegetarian eram deja de 10 ani, eram obişnuit cu postul alimentar, iar analizele mi-au ieşit tot timpul bune în aceşti ani… deci motive de carenţe nu prea erau…
Aşa că am oprit consumul acestui ceai şi chiar dacă dimineaţa imi ardea buza după ceaiul meu verde, m-am abţinut cu tărie să îl beau. Au urmat trei săptămâni de coşmar cu dureri de cap înfiorătoare, somnolenţă de plumb, transpiraţii cumplite, urina de dimineaţă puternic mirositoare şi foarte galbenă ( nu am avut niciodată probleme cu ficatul!!!). Undeva în a patra săptămână toate simptomele acestea au dispărut de parcă nu au fost niciodată.
Concluziile acestui experiment nu au venit imediat! Am vrut să înţeleg ce legătură este între starea mea de vitalitate şi suprarenale ( în fond ceea ce am experimentat a fost un intens şi profund sindrom al suprarenalelor epuizate), legătura dintre starea de stress intens (pentru că ceaiul verde şi cofeina lui au indus o stare de stres continuu în corpul meu, în nici un caz un dinamism sănătos…) şi suprarenale, corelaţia dintre simptomele de după ce nu am mai băut ceai cu o evidentă stare de sevraj şi de asemenea să înţeleg de ce după oprirea ingerării ceaiului verde corpul meu a experimentat stări intense de detoxifiere, pe care le-am recunoscut pentru că le-am mai întâlnit în anul în care am mancat preponderent crudităţi!
Iată la ce concluzii am ajuns după acest experiment al meu:
- Cofeina este o otravă pentru corpul nostru! Imediat după ingerare, reacţia corpului meu fiind una de tipul „luptă sau fugi”, reacţie ascunsă sub aparenţa stării de dinamism pe care eu o reimţeam zilnic, de dimineaţa până noaptea. Şi nu este o otravă uşor de procesat de către corpul nostru.
- Cofeina induce în corp un stress imens tocmai pentru că este o otravă. Astfel, corpul opreşte toate activităţile oarecum nevitale în acel moment şi pe care le poate amâna pentru o perioadă , inclusiv procesele de detoxifiere din organism. De aceea persoanele dependente de cofeină au dureri mari de cap în dimineaţa în care nu beau cafea, dar acestea dispar imediat ce o beau. În astfel de dimineţi în care nu se bea cofeina, corpul profită să scoată reziduurile depozitate până într-un moment prielnic, … şi o face atât de intens, încât la propriu, rinichiul, ficatul nu pot procesa şi elimina prin piele, urină sau scaun aceste toxine… iar sângele devine în timp scurt încărcat cu aceste otrăvuri care apoi sunt plimbate prin tot corpul, inclusiv prin creier şi cap. De aici sunt durerile de cap atunci când a doua zi nu ne bem drogul…
Pentru că starea de stres indusă de cofeină este mare, suprarenala reacţionează imediat eliberând hormonii antistress: cortizol, adrenalină, noradrenalină, hormoni glucocorticoizi care au ca scop activarea metabolismului glucidic, lipidic şi proteic, cu alte cuvinte deblocând rezeve de energie, ca şi cum am fi supuşi unui efort intens,… şi în plus influenţează reacţia organismului la stres întelegând prin asta orice modificare cu care organismul se confruntă, de natură fizică sau psihică: infecţii, traumatisme, intervenţii chirurgicale, febră, depresie, expunere la temperaturi prea înalte sau prea joase, evenimente sau situaţii, şi de ce nu, expunerea la otrăvuri, etc… De reţinut însă că valori anormal de mari ale cortizolului determina creşterea marcată a glicemiei catabolismul (consumarea proteinelor) până la reducerea maselor musculare şi scăderea imunităţii. De asemenea cortizolul diminuează procesul de osteogeneză care reprezintă tocmai procesul de dezvoltare a osului ca organ. Asta înseamnă că sistemul osos se degradează în timp dacă se menţine nivelul cortizolului un timp îndelungat. Privind acest tablou în care deşi ne bem în linişte şi relaxaţi cofeina, corpul se comportă de parcă are nevoie instantanee de energie, deşi noi suntem imediat după trezire şi nu facem mare lucru, iar după o noapte de somn, energia vitală se presupune că este la cote maxime.
Un alt efect interesant este următorul: aceşti hormoni ai suprarenalei vin să contracareze starea de stres indusă de cofeină, şi cel puţin în perioada de început a băutului de cofeină reuşesc să inducă o stare bună atât fizică dar mai ales interioară. Noi asociem această stare de bine cu cofeina, când de fapt starea este indusă de suprarenala care luptă să ne scadă stresul. Este însă necesar să spunem că suprarenala este o glandă endocrină de dimensiuni reduse, are cca 5g, şi este aproximativ de marimea unui bob de fasole. Cât să poată genera zilnic, pentru că zilnic băutorii de cafea sau ceai verde, îşi aduc în corp cofeină, suprarenalaa hormoni antistres? Ştiu! Veţi spune că efectul unei cafele este de 3-4 ore după care are timp să se regenereze suprarenala noastră. În realitate nu este aşa!
- Cofeina nu poate fi eliminată de către corp în 24 de ore, ci în mai mult de atât. Cum am ajuns la concluzia asta? Foarte simplu. După ce au trecut efectele experimentului meu, s-a mai întâmplat să mai beau, ca moft, din când în când câte un ceai verde sau negru. Fără excepţie, a doua zi apărea somnolenţa de care vă spuneam, semn că suprarenalele au luptat de zor să contracareze efectele negative ale stresului produs de otrăvirea respectivă. Si somnolenţa apărea în pofida faptului că toată noaptea am dormit. Ce am mai sesizat în noaptea de după consumul cofeinei, a fost revenirea somnului agitat cu vise intense şi colorate, care în nici un caz nu mi-au adus un somn de calitate. Ştiu vei spune că toţi visăm. Şi eu visez, chiar dacă nu îmi aduc aminte visele avute, însă în noaptea de după ceaiul respectiv, visele mele deveneau mult mai intense. Evident, în seara respectivă, fie că beam ceaiul la prima oră fie mai târziu, somnul venea mult mai târziu… asta în condiţiile în care dacă vreau să dorm, adorm aproape instantaneu.
Efectele însă se stingeau destul de repede în ziua următoare pentru că beam ceaiul respectiv destul de rar. Şi a apărut astfel conştientizarea că, dacă un băutor de cofeină – indiferent de sursa care aduce cofeina – îşi bea în fiecare dimineaţă doza de cafea, a doua zi, când de obicei îşi bea iarăşi cafeaua, în corpul lui există încă un reziduu de cofeină neeliminată complet din corp. Zi după zi de băut cofeină, adaugă cantităţi în plus la un reziduu care se acumulează continuu. Asta înseamnă că suprarenala nu are timp să se regenereze, pentru că tot timpul pompează hormoni antistres! Mai devreme sau mai târziu, această glandă va claca! Băutorul de cofeină, va constata că băutura lui parcă nu îşi mai face efectul şi de cele mai multe ori va mai adăuga o doză în plus! Puneţi-vă însă şi următoarea întrebare: ce se va întâmpla cu sistemul nostru endocrin când suprarenala clachează? Vă spun eu: prima glandă endocrină care o ia razna, din dorinţa de a compensa ce nu mai compensează suprarenala, este tiroida. Nu vi se pare că în ultima vreme problemele de tiroidă au devenit din ce în ce mai dese, în special la femei?
- Epuizarea suprarenalei ne va expune stresului zilnic, pe care îl vom simţi mult mai acut de această dată. Corpul nostru va face tot posibilul să reactiveze această glandă şi va produce mai mult colesterol,… şi asta pentru că acest colesterol este precursorul hormonilor sexuali şi ai suprarenalelor!
Şi aici am conştientizat un alt lucru de importanţă capitală, care m-a condus să aprofundez relaţia noastră cu colesterolul. Aşa a apărut articolul „Adevăruri despre Colesterol”, e drept un articol niciodată dus până la capăt din motive obiective, dar care conţine suficiente informaţii care să vă ridice nişte semne de întrebare. Creşterea colesterolului în corpul nostru are rolul de a regenera un corp epuizat de oboseală şi de stresul zilnic. Expunerea pentru perioade lungi la cofeină va conduce mai devreme sau mai târziu spre aceste două degradări: oboseala cronică şi stresul crescut.
- Oboseala cronică se instalează pentru că somnul nostru nu mai este unul de calitate. E necesar să vă reamintesc că odihna perfectă a corpului nostru se face atunci când se atinge starea de somn profund fără vise! Întrebarea pe care mi-am pus-o a fost: cofeina ne mai permite să atingem starea de somn profund fără vise suficient de mult timp încât corpul nostru să poată să îşi acumuleze odihna necesară refacerii lui? Răspunsul este evident NU!
Amintiţi-vă că din cauza cofeinei starea de veghe care ne caracterizează în activitatea zilnică se prelungeşte mai mult decât e cazul, orele la care ne culcăm devenind tot mai înaintate. Deşi adormim mai târziu şi credem că oboseala ne va duce într-un somn adânc şi odihnitor, starea de somn cu vise devenind mult mai intensă se va prelungi şi ea ca interval de timp…
Asta face ca perioadele de somn profund fără vise să se scurteze şi ele, conducând spre o incompletă recuperare a corpului fizic, care dimineaţa următoare nu va mai fi la parametrii maximi. Zi după zi această oboseală reziduală se va acumula atât de mult încât dimineţile ne vom trezi din ce în ce mai obosiţi, până când vom ajunge la ceea ce se numeşte oboseală cronică!
- În orientul indian se spune că după starea de somn profund fără vise urmează o altă stare mult mai profundă, numită starea de Turya – a patra stare – şi că în această stare, sufletul nostru se regenerează şi el prin reconectarea la sursa divină care l-a creat! Dacă această stare există, cu siguranţă şi ea îşi va reduce intervalul de timp de manifestare. Dacă este adevărată această informaţie, atunci sufletul nostru tinde să se desprindă de la sursa divină care la generat! Este sau nu este adevărată această informaţie rămâne să vă răspundeţi singuri. Pot insă să vă spun că marii trăitori creştini ai zilelor noastre infierau cafeaua ca fiind o substanţă malefică pentru noi şi sufletul nostru. Dacă sunt adevărate aceste informaţii atunci rămâne valabilă o singură concluzie care spune că reducerea intervalului în care se manifestă a patra stare -turya- ne conduce treptat la o deconectare a sfletului de la sursa care l-a creat. Dacă este aşa, atunci e necesar să vă puneţi întrebarea de ce cafeaua, ceaiul verde, negru, cacaoa sunt promovate atât de intens… şi să vă răspundeţi singuri la această întrebare.
- Toate sursele de cofeină sunt promovate ca având proprietăţi bune. Din păcate concluzia mea este că aceste proprietăţi bune sunt contrabalansate masiv de răul pe care îl face cofeina în corpul nostru. Vreau să reţineţi că nu cafeaua, ceaiul verde, negru sau alte culori, cacaoa sunt nocive… ci conţinutul lor de cofeină le face aşa. Am amintit cacaoa: Da! Şi ea este nocivă şi am experimentat-o şi pe ea, ajungând în acelaşi punct ca şi în cazul ceaiului verde sau negru.
- Povestea experimentului meu cu cacaoa a fost unul însă mult mai scurt şi l-am oprit imediat ce efectele pe care le-am descris mai sus au apărut. Şi credeţi-mă chiar au apărut. În experimentul meu cu cacaoa subiectul a fost ciocolata 100% naturală, pe care mi-am făcut-o eu. Nu vă pot descrie cât de bună este această ciocolată! Nimic de pe piaţă nu se poate compara cu această ciocolată care nu conţinea decât cacao, unt de cacao, ulei de cocos şi miere, chia şi seminţele de cânepă fiind adăugate doar pentru a-i da o consisenţă mai crocantă ciocolatei. Toate aceste elemente raw 100%, şi cotate cu un potenţial benefic incontestabil m-au dus în acelaşi loc. Imediat cum am recunoscut somnolenţa de a doua zi, somnul intens ca vise, ora târzie la care mă culcam, m-au făcut să recunosc imediat efectul cofeinei în corp. M-am oprit însă din acest experiment doar după ce mi-am terminat toată cantitatea de ciocolată pe care am avut-o la dispoziţie! O bunătate, … mmmm…periculos de bună.
- Un alt experiment pe care l-am făcut pe mine a fost cel cu un produs extrem de popularizat de câţiva ani încoace: cafeaua cu ganoderma, ceaiurile cu ganoderma, produsele cu ganoderma. Deşi am experimentat doar cafeaua cu ganoderma, despre care se spune ca nu are cofeină, efectele au fost similare cu cele produse de cofeina din ceaiul verde! De asemenea am experimentat stările de care am vorbit şi de asemenea am regăsit dependenţa de acest produs. Sugestia mea este să o evitaţi!
- Ştiu! Dozele pe care eu le-am folosit au fost mult mai mari decât cele pe care le folosiţi unii dintre voi. Cred însă cu tărie că şi chiar „doar o cafea mică dimineaţa” aşa cum spuneţi mulţi dintre voi, este mult prea mult pentru corpul nostru! Şi de asemenea cred că acumularea în corp a cofeinei este cumulativă, atâta timp cât o folosim zilnic.
- O altă informaţie despre cofeină spune că, plantele care produc această substanţă o folosesc ca insecticid pentru a se apăra de dăunători!!! Deci, e o otravă sau nu?
- Sevrajul de după încetarea ingerării de cofeină este un semn cert că avem de-a face cu un drog! Ştim clar ce înseamnă, măcar teoretic, o dependenţă. Eu nu vreau ca viaţa mea să fie condiţionată de nimic, cu atât mai puţin de un element banal aparent, dar atât de insidios. Toţi băutorii de cafea îmi spun că nu pot supravieţui fără cafeaua de dimineaţă, că asta face parte din placerile lor zilnice la care nu vor să renunţe, pentru că până la urmă de ce trăiesc pe pământul asta dacă nu-şi pot permite să se bucure măcar de atât. Le spun atunci să bea cafea decofeinizată iar răspunsuleste invariabil e acelaşi: „nu e acelaşi lucru”, „ nu îmi place…”, „ are mai multe toxine decât cafeaua normală”… Ce scuze bune ca să continuăm să ne păcălim! Îi provoc pe toţi băutorii de cafea să-şi reamintească: au supravieţuit fără să bea cafea până în ziua în care au băut prima cafea! Sugerez acestor persoane să caute cu adevărat surse de fericire autentice care fac ca viaţa să merite să fie trăită. Cafeaua, cofeina nu cred că ne poate umple acest deficit de fericire pe care încă nu l-am găsit.
- Confirmarea că procesele de detoxifiere, de curăţare de reziduurile metabolice se blochează chiar de la prima gură de cofeină, a venit după ce am încetat experimentul respectiv. Transpiraţiile mirositoare, urina puternic colorată şi puternic mirositoare sunt această confirmare… şi reţineţi am un regim alimentar vegetarian, care presupune armonizarea proceselor metabolice, asimilarea şi dezasimilarea devenind mai echilibrate, prin comparaţie cu alimentaţia în care proteina animală este prezentă în exces! Unele femei, sau mă rog, persoanele care suferă de constipaţie spun că băutul cafelei de dimineaţă le/ îi ajută să aibă scaunul de dimineaţă, cafeaua reprezentând instrumentul numarul unu în combaterea constipaţiei. Am să vă dezamăgesc încă odată, această reacţie a corpului este una care se întâmplă în cazul oricărei otrăvi ingerate! Iar acest lucru confirmă agresivitatea cofeinei! Ca să nu spun că avem de-a face cu o substanţă care coboară PH-ul corpului nostru înspre acid. Cele mai multe dintre bolile noastre se produc pentru că în corpul nostru PH-ul a devenit unul acid. Şi asta fără să reamintesc că un Ph acid modifică flora intestinală benefică, aduce chiar această modificare ea însăşi constipaţia, … sistemul imunitar suferă prin reducerea cantităţii de acidofilus, bacterie esenţială în crearea barierelor imunitare – este suficient să amintesc de sistemul imunitar vaginal care este cel mai puternic din corpul unei femei, şi care se sprijină pe acest lactobacilus acidofilus. Mai e necesar să reamintesc incidenţa tot mai mare a problemelor de col uterin care au la bază exact diminuarea cantităţii de acidofilus din flora vaginală?
Au trecut mai bine de 8 ani de la acest experiment. Chiar şi acum, dacă beau un ceai verde, regăsesc în mine efectele de care am vorbit. Nu mai beau acest ceai din moft, nu îl mai beau deloc, însă o dată pe an îl beau ca să îmi reconfirm ca regăsesc efectele nocive ale cofeinei despre care tocmai v-am povestit!
Cred cu tărie că în obiceiul de viaţă al omului bolnav în special dar şi în cazul omului sănătos, sursele de cofeină nu au ce căuta! Nu mi se pare firesc ca omul bolnav să ia medicamente pentru diversele afecţiuni, dar să continuie să folosească această otravă. Nu mi se pare firesc ca medicii să recomande o cafea pe zi pentru că e un tonic general bun, dar să prescrie în acelaşi timp medicaţie împotriva colesterolului, medicamente pentru inimă, diuretice pentru retenţiile de apă, hormoni tiroidieni, etc… şi să nu facă asta decât după ce au interzis cu vehemenţă sursele de cofeină!!! Dar asta este altă poveste!
Cine are urechi de auzit…
Material exceptional! Un singur …amendament. Vinovat de stările create de ceaiul negru/ verde este si o ,,soră” de-a cofeinei, prezenta in ceai: teina. Multă sănătate și succes in tot ceea ce faci!!!
Mariana Plop (absolvent de Chimie Alimentară)
Multumesc pentru precizare! Am preferat sa vorbesc despre cofeina, pentru ca cei mai multi oameni sunt bautori de cafea.
Eu deja am lasat cafeaua in urma unei stari rele de sanatate.Am fost la un pas de un accident cerebral.Articolul l-am citit dua aceea.Trebuie sa recunosc ca am gustat din toate starile rele de sanatate descrise in acest articol.Oare ceaiurile mele de dimineata din musetel,galbenele,maciese menta etc.,ce contra indicatii au si in ce conditii sunt mai nocive.
Bună ziua! Sunteți amabil să mi detaliati cum ati reușit să scăpați de varice? Doar prin alimentație vegetariana? Și in cât timp?
Doar prin alimentatie care a fost 98% rawvegana si asta intr-un an de zile. Pe langa alimentatia aceasta am introdus si doua zile pe saptamana de post negru cu apa.
Multumesc, dle Adrian! Doamne ajuta!
Buna ziua,multumesc f.mult pentru aceasta comunicare de o importanta vitala.Sa avem insa in vedere si stresul zilnic pe care il putem combate prin multe feluri.Face exact aceleasi lucruri ca si cafeaua.Are dreptate Dmna Mariana Pop pertinenta afirmatie.