Terapia BOWEN

M-am îndrăgostit la prima vedere de Terapia BOWEN!

În 2006 m-am întâlnit prima dată cu Terapia Bowen sau Bowtech, în cabinetul d-nei Alexandrei Moşneaga,  care ulterior mi-a devenit mentor şi de la care am învăţat pasele Djunei Davitasvili. Reacţia mea la acea scurtă şedinţă terapeutică a fost una surprinzătoare: pe lângă relaxarea profundă a corpului meu, în interiorul meu s-a produs linişte. Corpul meu a început să lucreze, zona lombară, mult solicitată de-a lungul anilor de sport, reacţionând prima. Zona s-a încălzit confortabil, protector, iar tensiunile au dispărut. În toată săptămâna de după şedinţă, peste aceste senzaţii care s-au păstrat, s-a adăugat o stare de vitalitate continuă…

Şi am decis! M-am înscris la cursurile de Bowtech ţinute de Andrew Zoppos, şi imediat după acest curs am început să practic. Iar surprizele au început să curgă: reacţiile pacienţilor mei, starea lor de bine crescător m-au cucerit definitiv, iar astăzi după mai bine de 5 ani de practică uimirea mea de început este acum şi mai vie.

Cum funcţionează această terapie, vom vedea în capitolele următoare. Voi face însă o analogie pentru a înţelege rolul şi locul pe care îl ocupă Terapia BOWEN în procesul de vindecare.

În Orient se practică o meditaţie din categoria celor dinamice care decurge în felul următor. Cel care meditează este încurajat să se mişte aşa cum îi vine. Pe măsură ce mişcarea devine tot mai fluidă, mai neîngrădită, ea este lăsată să devină tot mai liberă, tot mai amplă, tot mai rapidă. Această dinamizare a mişcării lasă să iasă din interior stări emoţionale care cresc şi ating paroxismul… Cel care meditează devine una cu mişcarea îngemănată cu emoţiile tot mai intense… În momentul în care se atinge maximul de dinamism, cel care conduce meditaţia dă comanda „STOP!”. În acest moment practicantul se opreşte în poziţia în care l-a surprins această comandă şi rămâne nemişcat. În momentul acesta de linişte, toată exteriorizarea anterioară se întoarce în interior, toată agitaţia se transformă în linişte, în centrare interioară, în regăsire profundă a propriei esenţe.

Nu voi intra  în amănuntul lucrurilor spirituale pe care le declanşază această meditaţie, nu ăsta e scopul acestei descrieri.

Analogia de care aminteam face o paralelă între această meditaţie aparent ciudată şi starea fizică a omului bolnav. Astfel, prima parte a meditaţiei, când totul o ia „razna”, corespunde analogic vorbind, stării de boală: corpul bolnav luptă să-şi recapete armonia, toate sistemele de apărare sunt în alertă, sistemul nervos trimite în continuu semnale de pe „front”, psihicul pacientului pendulează între încredere şi teamă… sau disperare atunci când boala e una gravă.

Tot analogic vorbind, putem spune că însănătoşirea corespunde finalului meditaţiei: totul se linişteşte, corpul, mintea, spiritul îşi regăsesc făgaşul optim, iar această satisfacţie a însănătoşirii e cu atât mai mare cu cât boala a fost una gravă.

Între aceste două stări există un moment excepţional. Momentul în care maestrul dă comanda „STOP!” corespunde cu factorul declanşator al procesului de vindecare. Aici îşi găseşte locul Terapia BOWEN. În toată agitaţia fizică şi psihică pe care o experimentează pacientul, BOWTECH-ul vine şi dă comanda „STOP!” întregului corp, creierului. Este momentul în care creierul poate să vadă obiectiv, neinfluenţat de stările emoţionale care acum tac, starea reală a corpului, poate acum să-şi reamintească perfect ce cauză anume a declanşat boala respectivă şi poate acum să şi demareze procesele de vindecare atât de necesare!

DA!, acesta e rolul şi locul Terapiei BOWEN iar  mijloacele de care dispune această terapie susţin şi permit corpului şi psihicului să-şi regăsească starea de sănătate şi armonie. Spuneam în articolul de început, că terapiile nu vindecă ci doar facilitează procesul de vindecare. Terapia BOWEN respectă acest principiu, şi are meritul ca în toată agitaţia corpului cauzată de boală să aducă liniştirea, relaxarea structurilor care devine fundamentul procesului de vindecare.

Şi aici ar trebui să-i mulţumim lui Tom Bowen, fondatorul Terapiei Bowen, pentru descoperirea faptului că organismul nostru dispune de abilităţile necesare rezolvării oricărei afecţiuni şi că aceste abilităţi se declaşază în momentul în care se realizează relaxarea totală a corpului.

Citeşte şi:  Ce Este Terapia BOWEN?
Cum se Aplică Terapia BOWEN?                                                                                                           Cum Funcţionează Terapia BOWEN?                                                                                                 Afecţiuni unde Terapia BOWEN Ajută                                                                                               Terapia BOWEN, Terapie Manuală sau Energetică?

Acest articol a fost publicat în Terapii și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Terapia BOWEN

 1. barbu ioana zice:

  as dori sa stiu ,daca prin aceasta terapie , se poate vindeca alergia la intepatura de albina ,cu soc anafilactic !Va multumesc ,si astept raspunsul d voastra!

  • adisava123 zice:

   Orice e posibil. Terapia Bowen stimuleaza intreg sistemul de regenerare al organismului. Deci e posibil ca si sistemul imunitar sa se armonizeze dupa Bowen, astfel incat sa nu mai fie atat de agresiv fata de stimulii exteriori. Totusi ar fi de facut niste investigatii mai amanuntite.

   • Altruist zice:

    Nu stimuleaza decit eventual o stare de placebo temporara. Viitorul il faci cu propriile puteri psihice si fizice, nimeni nu te ajuta. Iar in cazul bolilor pastile sau la psiholog, sau intr-un final la chirurgie.

   • Adrian Sava zice:

    Prietene Atruist,
    Unii oameni nu au capacitatea dvs de a fi perfect ancorati in propriile puteri psihice si fizice cu care sa-si moduleze propriul viitor… Unii oameni probabil, dupa cum puneti problema, sunt mai retarzi ca inca isi cauta vindecarea in plante, terapii, practica spirituala… Partea frumoasa este ca rezultate in vindecare sunt si pe linie alopata si pe linie alternativa/ complementara… Partea si mai frumoasa este ca medicina actuala isi trage seva din ceea ce acum numim naturapatie…Probabil adevarul e undeva la mijloc si cu siguranta nici o parte nu il detine in intregime. Asta este, avem cu totii loc pe aceasta planeta si suntem liberi sa alegem fie pilule, psiholog, cutit… fie plante, tratamente naturiste sau terapii…. fie amandoua…
    Pentru linistea dvs… eu le accept pe amandoua… iar omul e liber sa aleaga ce vrea sa experimenteze.

  • Altruist zice:

   Nu, pentru ca este o teapa pentru a lua banii de la oamenii sarmani.
   https://rationalwiki.org/wiki/Naturopathy
   Si nu veniti cu studii facute partinitor de parapsihologii.
   Daca nu sinteti partinitori poate lasati si mesajul meu aici.

   • Adrian Sava zice:

    Stimate domn Altruist,
    Tonul dvs este unul extrem de inflamat si probabil este dublat de multa experienta „naturopata”. Fie sunteti un terapeut care din proprie experienta a aflat ca toate terapiile pe care el le-a practicat sunt o teapa… si asta ar explica frustrarea dvs…. Fie sunteti un fost pacient care nu a avut rezultate scontate si atunci frustrarea dvs are o explicatie plauzilbila. Daca nu aveti aceste doua experiente in propria dvs panoplie, atunci sunteti doar un Gica contra – cacofonia este intentionata- care intr-un alt ev m-ar fi ars pe rug.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s